Monday, June 8, 2009

ALHAMDULILLAH..selesai


uishhhh...ari ni betul2 keletihan..sabtu ahad patutnya adalah hari berehat (tak kirala nak tido ke..hehe). bermula tengahari jumaat (5 jun), aku membawa diri ke plaza rakyat. maknanya ari tu bekerja sekerat hari..punch tepat 12.15 tghari. Bas Transnasional WMP 7206 membawaku ke daerah taiping meraikan hari pertunangan housemate, ana pd esok hari. turun d stesen kemunting, dlm 15 minit .ana pun sampai dgn viva merah WMP2376. tak balik rumah terus..temankan ana beli barang2 persiapan. sian sahabatku sorang ni, keletihan dibuatnya. takpa ana, akk dtg membantumu..ngehngeh.

malam dirumah ana, seganla pulak..huhu. tapi dgn sikap keramahan yang semulajadi yg ada pd diriku(perasan tahap gaban.:), aku buat tak tahu je. buat mcm rumah orang..bantu pape yang patut. siapkan barang2 hantaran ana. dgn sedikit pengalaman yg ada, aku bg cadangan kat ana nak buat mcmana..chewah, pandai je, ntah mcmana klu majlis sendiri nanti..haru biru di buatnya.


alhamdulillah, tepat 12.35 tghari, ana selamat menjadi tunangan org. syukurla..moga dgn ikatan pertunangan ni lbh memberi ruang utk saling mengenali antara satu sama lain...bkn ruang utk lebih "rapat" lagi tau..


4.30 petang, bertolak balik ke KL..ana juga yg antor ke stesen bus. dia tak balik lagi, nak setelkan kat rumah lagi..kemas pape yg ptt. sepanjang perjalanan, banyak diisi dgn mendodoikan diri..hehe, keletihan yg teramat..(padahal takdelah buat kerja sgt pun). Pukul 8.45 mlm, selamat tiba di pudu..adikku ayu dah lama menanti..maafla,bus dah tua...bersalaman, lama tak jumpa..makin "kecik"la..usikku pada cikgu IT ni..sian, asyik kena buli dgn akknya yg mmg kaki pembuli..jom dik, akk lapar ni..

sampai pandan jaya, terus ke tapak pasar malam..kami memilih menu yg sama, nasi goreng ayam dan sedikit makanan tambahan (ckit ke?..kuikuikui)..
sampai umah, makan..hemat diri, then tdo..zzzzzZZZ
pagi Ahad 7 jun, bersiap2..dlm kul 9, adik sabahan cik ummu dh sampai stesen lrt..minta uk ambik sbb ada brg tertinggal. semua dah ada, bertolak escot umar. mula2 tu ok, ntah mcmana tersilap jalan..co pilot pulak tak perasan..adoi, takkan sesat di awal pagi?? berbekalkan semangat yg mmg dah down, cari jugak jalan..sian kat mamat sorang ni, kdg2 terlepas marah jugak kat dia. saborlah ye, akk mmg mcm ni, dh bosan sesat di KL ni. tapi alhamdulillah, dgn pertolonganNYA, akhirnya sampai tempat berkumpul stesen petronas (punyalah byk tpt menarik, stesen minyak jugak jd pilihan)

perjalanan dmulakan, seronok berkonvoi ni. alhamdulillah, selamat sampai di rumah pengantin dkt kul 1 tghari. kebetulan rombongan pengantin lelaki baru sampai, so rombongan UC ikut sekali dibelakang. aku & ayu menghilangkn diri kejap...time bersantap, tak tahan dgn gelagat budak uc ni. sukati ambik hidangan sebelah tambah kat hidangan sendiri..dorang kata " gi kenduri kawen, mmg nak makan pun..selamba je..

time bergambo..mmg favourite bebudak uc ni. seolah2 majlis tu kitaorg yg punya. jemputan lain hanya memandang..lantakla. apapun, sekali lagi kenangan manis tercipta di situ..puas bergambar, salam wida'. (mcm gi haji la pulak).

perjalanan diteruskan menuju ke palong, atas permintaan dan pelawaan umar. dia kata dekat je, 45 minit. hampeh umar, dekat 2 jam tuuu. sian kat driver, co pilot tak dan nak borak, tersengguk2. sahabat snd msj "ngantuk ler"..alamak, dia drive keta tu..blh tak sampai?..sian.

sampai di rumah uk, keluarga dia dh bersedia menanti kehadiran kami. siap dijamu bubur kacang, buah2an & air oren..burrrpp..alhamdulillah.

bebudak uc mmg tak dpt dipisahkan dgn bergambor..ambik gambor lagi sblm balik. ade yg sempat kait buah bacang. org tawau panggil mangga wani..ops, tersedak wani bangi.:)

perjalanan balik mmg memenatkan, sesak yg teramat sangat..pttla, ada kemalangan dihadapan. tapi biasalah org2 malaysia ni, prihatin singgah nak tengok. yg kelakarnya, keta viva merah (dipandu STS) blh ada kat sebelah viva ijo, sedangkan sblum tu dorg dah pecut laju. selamba je sts lambai kat kitaorg..(cover malu la tu). hehehe

alhamdulillah, selamat sampai di bangi tepat jam 9.30 malam. dah tebal dah muka ni, asyik menyusahkan makcik (mak wani). tiap kali bertandangg, mesti dijamu..terima kasih wani sekeluarga, mudah2an murah rezeki.
pukul 10.15 mlm, bertolak balik dgn keta masing2. aku mcm biasala, eskot keta umar. kalau tak, ntah tak sampai pandan jaya aku..thanks uk & azrul. walaupun slu kena marah, tapi masih bersabar. hehe.

ingat nak cuti esok, tp tak jadi sebab kak mas dah cuti.

so, esok kena keja. iron baju sepasang dah lah oiii, mata ni dah berat mcm kena gantung batu sekilo..huhu.
Alhamdulillah, syukur kupanjatkan padamu ya ALLAH diatas keizinan dan keselamatan untukku dan sahabat2 ku...moga jalinan ukhuwah ini diredhai dan diberkati olehMU ya RAHMAN..

Bismikallahumma ahya wa'amut...ZZZZZZZZZZZZZZ

9 comments:

  1. ha!! jumpa dah blog dia!! ngeh3x

    ReplyDelete
  2. hurmm..
    pnuh aktvt weekend akk?
    da mc YB jek :)
    he he

    ReplyDelete
  3. STS...??? :berfikir: macam pernah ku lihat..tapi dimana yek...kat highway kot..kuikui...

    ReplyDelete
  4. akak..hmm 1st time bc blog akak..hehe

    ReplyDelete
  5. salam ziarah...takde chat box ke??

    ReplyDelete
  6. salam.. comey nye kak anna.. pink tuh..mabruk2..=]

    ReplyDelete
  7. salam ziarah,,wah kak yati..tahniah atas kmunculan blog baru..jgn jd mcm blog sy, tak update.hehehe..smga terus istiqamah menulis..terima kasih atas kehadiran tempoh hari..

    ReplyDelete
  8. Salam. Bertunanglah baik-baik. Semoga sampai ke jenjang pelamin. Sementara tu, control iman.

    ReplyDelete