Friday, August 21, 2009

RAMADHAN yg ku nanti..


assalamualaikum wbt..
Bulan Ramadhan bulan berganda. Setiap apa saja yang dilakukan akan mendapat balasan berganda. Malahan nafsu kita juga turut berganda walaupun pada bulan ini syaitan dirantai oleh Allah. Ini adalah kerana nafsu telah bertapak di hati dan bermaharajalela.

Saudara-saudari,

Apabila kita membuat kesilapan kita sering menyalahkan syaitan dan iblis yang menggoda kita. Tetapi mengapakah kesilapan yang sama turut berlaku dalam bulan Ramadhan? Adakah rantai-rantai yang membelit kaki-kaki syaitan itu terlalu panjang hingga dapat memberi 'petunjuk' kepada kita?

Sabda Rasulullah saw.:
"Apabila datang bulan Ramadhan, dibukakan pintu langit dan ditutup pintu neraka serta dibelenggu segala syaitan."

Semoga dengan keberkatan Ramadhan ini kita akan dapat menggilap kembali hati kita yang pudar dan melumpuhkan nafsu-nafsu hitam yang bertahta di hati kita selama ini. Oleh itu, inilah masa yang perlu digunakan sebaik mungkin untuk mendidik kembali nafsu kita yang selama ini dikongkong oleh syaitan.

Berpuasa bukanlah sekadar berlapar semata-mata. Tetapi puasa adalah berlapar di samping mendidik nafsu dan peribadi manusia. Ini adalah jihad yang maha besar yang perlu dihadapi oleh setiap umat Islam.

Nabi Muhammad saw pernah bersabda:
"Berjihadlah kamu dengan lapar dan dahaga kerana pahalanya seperti pahala mujahid di jalan Allah (fi sabilillah) dan sesungguhnya tiada amalan yang lebih diperkenankan oleh Allah selain menahan lapar dan dahaga"

Saudara-saudari,

Bulan Ramadhan ini adalah anugerah Allah sebagai lambang kasih sayang kepada hamba-hamba Nya. Allah tidak mensia-siakan keletihan umatnya yang berpuasa hinggakan tidur di waktu siang juga diberikan pahala. Begitu besarnya kasih sayang Allah pada kita.

Oleh itu marilah bersama-sama kita menilai diri kita. Semoga tahun ini amalan kita akan semakin bertambah dan sempurna perlaksanaannya. Insya Allah. Janganlah kita termasuk dalam golongan yang menganiayai diri sendiri.

Sabda Rasulullah saw:
"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."


SELAMAT BERPUASA KEPADA KEDUA IBU DAN BAPA DAN SELURUH AHLI KELUARGA YG DIRINDUI

KEPADA SAHABAT2 YANG DI KASIHI

KEPADA SEMUA UMAT ISLAM YAK KIRA DIMANA JUA BERADA

SEMOGA DIBERI KESIHATAN YG BAIK AGAR DAPAT MELAKSANAKAN PUASA DAN "BERPESTA IBADAT"...

SALAM KEMAAFAN TULUS IKHLAS DARI SAYA..

3 comments:

 1. Selamat Menyambut
  Ramadhan .

  Maaf Zahir dan Batin


  Semoga Ramadhan membawa keberkatan kepada semua dan mengukuhkan ukhwah yang terbina..

  ReplyDelete
 2. Salam ramadhan buat yati.. balik kampung nanti jangan lupe bawak ole2 ye.. :-)

  ReplyDelete
 3. Salam Ramadhan Kareem kak Yati... :-)

  Selamat berpuasa ..

  Bila balik Sabah kak yati?

  ReplyDelete